marți, 30 august 2011

Mancare de mazare



Ingrediente:
- 2 cepe mari
- 1 morcov
- carne de pui (eu am folosit copane)
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri de bulion
- 1 lingura de faina
- 1 legatura de marar






Compot de piersici

 



Pentru ca aveam niste piersici de la tara foarte-foarte coapte care mai aveau un pic si se stricau si nimeni nu se atingea de ele, m-am hotarat sa fac niste compot.






luni, 29 august 2011

Sarmalute invelite in foi de varza acra

Am primit de la mama niste varza acra, asa ca m-am hotarat sa fac niste sarmalute.

Compozitie:
  • 1 kg carne tocata (porc+vita)
  • 2 cepe mari tocate marunt
  • 1 cana orez (mie imi plac sarmalele care au mai mult orez)
  • 1 cana apa
  • sare
  • piper
  • bulion de rosii

duminică, 21 august 2011

Catina si proprietatile ei

Cand spunem CATINA, spunem ANTIOXIDANT. Asta este ceea ce trebuie sa retinem.  

Ce este si unde creste? Catina este un arbust tepos cu fructe mici albe sau rosii cu gust acrisor-astringent, care poate fi intalnit la noi in tara in zonele subcarpatice din Moldova si pana in Muntenia. Acest arbust nu este deloc pretentios, poate fi gasit in zonele uscate de deal, in zonele cu multa lumina si caldura, pe stanci, soluri uscate. Intrucat radacina sa este bine infipta in pamant si bine ramificata, ea devine foarte puternica astfel incat arbustul este o solutie foarte buna pentru protejarea solurilor cu risc de desertificare.

marți, 16 august 2011

Supa de galusti (moi si pufoase)


Dupa zeci de incercari nereusite, in care galustile imi ieseau tari ca niste gloante, am gasit o metoda prin care sa-mi iasa galusti mari si pufoase (si anume sa separ albusurile de galbenusuri). Uite mai jos cum fac eu supa de galusti.

Intr-o oala am pus la fiert cateva bucati de carne de pui, cativa morcovi, cativa cartofi, o ceapa intreaga si o bucata de telina.




Dovlecei pane


Am curatat dovleceii de coaja pentru ca erau cam batrani (daca te uiti bine la poze, ai sa vezi ca au si seminte), apoi i-am taiat rondele cam de 0.5 cm grosime, i-am presarat cu sare si i-am lasat intr-un castron cam 30 de minute ca sa-si lase zeama.









luni, 15 august 2011

La multi ani Maria!

La multi ani de Sfanta Maria pentru cele/cei care poarta numele de Maria, Mariana, Marian.

Maria din Nazaret sau Fecioara Maria (17 î.Hr. Ierusalim (azi Israel) - 45 d.Hr. Efes (azi Turcia)) a fost mama lui Iisus din Nazaret.
Conform Evangheliei dupa Iacob, Fecioara Maria a fost fiica lui Ioachim si a Anei.

Conform Noului Testament, in momentul conceperii lui Iisus Cristos, fapt ce i-a fost revelat de Arhanghelul Gabriel, era logodnica lui Iosif din Nazaret.

In traditia crestina (ortodoxa, catolica, anglicana si luterana), dar si in cea musulmana, Fecioara Maria a ramas prin minune fecioara in timpul conceperii si nasterii lui Iisus.

Maria a fost denumita "Noua Eva", intrucat asa cum pacatul a venit in lume printr-o femeie, tot printr-o femeie a venit in lume si  mantuirea.


vineri, 12 august 2011

Punguta cu doi bani - de Ion Creanga (asa cum o povestesc eu copiilor mei)


A fost odata ca niciodata un mos si o baba. Baba avea o gaina, iar mosul avea un cocos. Gaina se oua chiar si de doua ori pe zi si baba manca o multime de oua, iar mosului  nu-i dadea nici macar unul.

Asa ca intr-o zi, mosul isi pierdu rabdarea si zise:
- Babo, ia da-mi si mie niste oua ca tare mi-e pofta.
Iar baba, care era foarte zgarcita ii raspunse:
- Ia mai pune-ti pofta-n cui mosule, bate si tu cocosul sa-ti faca oua. Eu am batut gaina si ia uite acum cate oua face. Si mosul se apuca si bate cocosul si ii spuse:
- Ori faci oua, ori te duci  de la casa mea!
Si cum scapa din mainile mosului, cocosul pleca de-acasa. Si cum mergea el pe drum, gaseste o punguta cu doi bani, o ia in cioc si porneste catre casa mosului.

luni, 8 august 2011

Capra cu trei iezi - de Ion Creanga (asa cum o povestesc eu copiilor mei)

A fost odata ca niciodata o capră care avea trei iezi. Iedul cel mare si cel mijlociu erau tare nazdravani, iar cel mic era foarte cuminte si foarte harnic.

Si intr-o zi, capra ii chema pe cei trei iezisori si le zise:

– Dragii mamei copilaşi! Eu ma duc in padure ca sa aduc ceva de mancare. Voi trebuie sa inchideti usa dupa mine, sa trageti zavorul, sa ascultati unul de altul, sa stati cuminti in casa si sa nu deschideti usa la nimeni. Cand ma voi intoarce, o sa ma recunoasteti pentru ca am sa va cant un cantecel: